FAQs

Vad är Invisalign-behandling?
Vad är Invisalign-behandling?
Invisalign-behandling är processen att bära en serie genomskinliga, avtagbara tandskenor som gradvis rätar ut dina tänder. Inga trådar eller fästen, och ingen av de begränsningar som en metalltandställning innebär. 
Vad är genomskinliga Invisalign-skenor tillverkade av, och hur ser de ut?
Genomskinliga Invisalign-skenor är tillverkade av flexibel plast ‒ närmare bestämt ett patenterat termoplastmaterial som kallas SmartTrack, skapat exklusivt för Invisalign-behandling. 
Hur kommer Invisalign-behandlingen att räta ut mina tänder?
Din Invisalign-tandläkare kommer att skapa en unik, digital behandlingsplan för en exakt kartläggning av förflyttningen av dina tänder. Dina genomskinliga Invisalign-skenor utformas sedan för att utöva rätt mängd kraft på rätt plats vid rätt tidpunkt baserat på behandlingsplanen för dig. Din Invisalign-tandläkare kommer att finnas vid din sida varje steg på vägen för att övervaka dina framsteg och säkerställa att tandskenorna har rätt passform. 
Vilka är de främsta fördelarna med Invisalign-behandling?

Genomskinliga Invisalign-skenor är praktiskt taget osynliga ‒ det är inte ens säkert att någon märker att du har dem på dig. Du kan ta ut dem för att äta och dricka samt för att borsta och skölja tänderna, eller för speciella tillfällen. Det finns inga metallfästen eller trådar som kan irritera munnen eller gå sönder. 

 

Till skillnad från andra varumärken är genomskinliga Invisalign-skenor tillverkade av patenterat SmartTrack-material, som är bekvämare och ger en bättre passform.1 Invisalign-skenor är också anpassade efter din tandköttskant för ökad komfort och bättre utseende. Vi har framgångsrikt förbättrat över 17 miljoner människors leenden, inklusive 4.5 miljoner tonårsleenden.2 Vårt avancerade system med genomskinliga tandskenor är det mest avancerade i världen.3

Får jag garanterat raka tänder med Invisalign-behandling?
Varje leende är unikt. Det är därför din Invisalign-behandling börjar med en konsultation. Under konsultationen hjälper din Invisalign-tandläkare dig med att avgöra vad Invisalign-behandlingen kan göra för ditt leende. Vi kan inte garantera ett visst behandlingsresultat, men rekommenderar att du delar dina behandlingsmål med din Invisalign-tandläkare under konsultationen. 
Vem är Invisalign-behandling lämplig för?
Kan Invisalign-behandling vara det rätta alternativet för mig?
Invisalign-behandling kan vara den bästa lösningen för både vuxna och tonåringar som söker en praktiskt taget osynlig metod att förbättra sitt leende. Våra innovationer och tekniska framsteg gör det möjligt att åtgärda nästan alla vanliga tandrätnings- och bettproblem. Såväl enkla som komplicerade problem kan fixas utan avbrott i ditt upptagna liv. Och tack vare en diskret blå prick på utsidan av tonårstandskenorna kan föräldrar vara säkra på att deras barn har på sig sina genomskinliga tandskenor tillräckligt ofta. 
Vilken är processen för behandling?

Invisalign-behandling börjar med en konsultation med en Invisalign-utbildad tandläkare. Din Invisalign-tandläkare utvärderar ditt leende, och utarbetar därefter en detaljerad, individuellt anpassad digital behandlingsplan som demonstrerar omvandlingen, steg för steg, av ditt leende. 

När du sedan godkänt din behandlingsplan kommer dina unika tandskenor att skapas. Du kommer att bära varje uppsättning tandskenor i 20 till 22 timmar om dagen, och byta till en ny uppsättning tandskenor varje till varannan vecka enligt instruktioner av din Invisalign-tandläkare. Varje uppsättning tandskenor flyttar gradvis och varsamt dina tänder på plats, enligt din behandlingsplan, mot ditt vackra nya leende. 

Hur kommer jag igång med Invisalign-behandling?

Du kan hitta en Invisalign-utbildad tandläkare nära dig med vår onlinelokaliserare.

För bästa möjliga upplevelse bör du ta dig tid att hitta den Invisalign-tandläkare som är rätt för just dig ‒ någon som får dig att känna dig bekväm och har den erfarenhet du söker.

Kan jag gå till vilken tandläkare eller ortodontist som helst för Invisalign-behandling?

Många ortodontister och tandläkare är Invisalign-utbildade, men inte alla. Tandläkare som vill erbjuda Invisalign-behandling måste genomgå specialutbildning.

Vad ska jag ta med mig till konsultationen med tandläkaren?
Ta med dina frågor. Du bör också ta med all information om din tandvårdshistorik. 
Vad kan jag förvänta mig under konsultationen?

Under konsultationen kommer Invisalign-tandläkaren att diskutera mål för tandrätningen med dig, och undersöka ditt leende för att avgöra dina specifika behov. Invisalign-tandläkaren kan även komma att prata med dig om hur snabbt du kan få ditt nya leende, och om kostnaden för din individuella behandling.

Din Invisalign-tandläkare kommer sannolikt att rekommendera att du bokar tid för tandkontroll och rengöring innan du påbörjar Invisalign-behandlingen. Då kan ni vara säkra på att dina tänder och tandkött är i bästa möjliga skick för hälsan så att onödiga risker undviks. 

Hur lång tid tar behandlingen?
Längden på behandlingen beror på flera faktorer, till exempel hur komplicerat ditt fall är och hur ofta du bär dina tandskenor. Din Invisalign-tandläkare kommer att avgöra exakt hur lång tid din behandling kan ta utifrån dina specifika behov. I genomsnitt är tiden för Invisalign-behandling 12 till 18 månader,4 även om du kan börja se resultat inom några veckor. 
Hur ofta kommer jag att byta mina Invisalign-skenor?
Din Invisalign-tandläkare talar om för dig hur ofta du ska byta till nya Invisalign-skenor (detta kan variera beroende på din individuella behandlingsplan). Många Invisalign-tandläkare rekommenderar att byta genomskinliga Invisalign-skenor varje vecka eller varannan vecka. 
Hur många timmar per dag ska jag bära mina Invisalign-skenor?
För bästa resultat ska du använda dina genomskinliga Invisalign-skenor 20 till 22 timmar om dagen, och bara ta ut dem för att äta och dricka samt borsta och skölja tänderna. 
Hur ofta kommer jag att besöka min Invisalign-tandläkare?
Din Invisalign-tandläkare schemalägger regelbundna möten, vanligtvis ungefär var fjärde till var sjätte vecka. Målet med dessa möten är att säkerställa att din Invisalign-behandling fortskrider som planerat. 
Min Invisalign-tandläkare nämnde "fästen". Vad är det, och varför behöver jag fästen för min Invisalign-behandling?

Det kan vara nödvändigt med SmartForce-fästen för din Invisalign-behandling. Det är små tandfärgade former som fästs på dina tänder. 

Dessa former fungerar som handtag, och ger tandskenorna något att försiktigt trycka mot för att flytta tänderna med rätt kraft. Det är detta som gör komplicerade tandförflyttningar möjligt utan tandställning. Genomskinliga Invisalign-skenor har en bekväm, åtsittande passform runtom dem så att de knappt märks. 

Även om inte alla som använder genomskinliga Invisalign-skenor behöver SmartForce-fästen kommer din Invisalign-tandläkare, om du behöver dem, att fästa dem på dina tänder i början av eller under din behandling. De tas sedan bort när de inte längre behövs. 

Hur mycket kostar Invisalign-behandling, och vilka betalningsalternativ finns det?
Hur mycket kostar Invisalign?

Din Invisalign-tandläkare kommer att fastställa kostnaden för din behandling baserat på hur komplicerat ditt fall är, och på hur många tandskenor du kan komma att behöva. I vissa regioner i Sverige omfattas Invisalign-behandlingen helt eller delvis av de lokala hälso- och sjukvårdsbestämmelserna. Kontrollera vad som gäller i ditt fall med Socialstyrelsen eller Försäkringskassan.

Kontakta din lokala Invisalign-tandläkare för att få reda på mer om erbjudande om inledande konsultation och betalningsplan/finansiering. Invisalign-tandläkare kan erbjuda flexibla betalningsplaner för att göra Invisalign-behandling mer överkomlig i kostnad per betalningstillfälle. Läs mer.

 

Varför ska jag känna tillförsikt inför Invisalign-behandling?
Hur många människor har använt genomskinliga Invisalign-skenor?
Över 17 miljoner människor, inklusive mer än 4.5 miljoner tonåringar, har använt genomskinliga Invisalign-skenor för att förändra sina leenden.2 
Hur skiljer sig Invisalign-behandling från andra alternativ för tandrätning?

Invisalign-behandling är det mest avancerade system med genomskinliga tandskenor i världen,3 och stöds av mer än två decennier av innovation. 

Till skillnad från en tandställning är genomskinliga Invisalign-tandskenor avtagbara och praktiskt taget osynliga. Det finns inga trådar eller fästen, så du kan fortsätta att borsta och skölja tänderna på samma sätt som tidigare. Och, du kan fortsätta att äta alla dina favoriträtter. 

Och inga andra genomskinliga tandskenor är tillverkade av SmartTrack-material. Denna avancerade teknik hjälper till att flytta dina tänder mer förutsägbart,5 och kan hjälpa dig att få det leende du vill ha upp till 50 procent snabbare än normalt.6  

Läs mer omskillnaden med Invisalign, eller se vårtdiagram för jämförelse av behandlingar

Hur gammalt är företaget bakom genomskinliga Invisalign-tandskenor?
Align Technology, Inc., företaget som tillverkar genomskinliga Invisalign-tandskenor, grundades 1997. 
Gör det någon skillnad för behandlingen om jag tidigare använt tandställning eller genomgått andra typer av tandingrepp?
Efter att jag fått min tandställning borttagen har mina tänder flyttats. Kan Invisalign-behandling hjälpa för detta?
Ja, genomskinliga Invisalign-tandskenor kan avhjälpa nästan alla vanliga problem med tandrätning, från enkla till komplicerade. Många som tidigare använde tandställning väljer nu Invisalign-behandling som den diskreta lösningen för att förbättra sitt leende när de upptäcker att tänderna har gått tillbaka. 
Jag har fasader eller kronor. Kommer genomskinliga Invisalign-tandskenor att fungera med dem?
Det beror på. Prata med din Invisalign-tandläkare om tandingreppet du genomgått, inklusive om du fått fasader eller kronor, så kommer hen att utvärdera dina individuella behov. 
Jag har broarbeten på flera tänder. Kommer genomskinliga Invisalign-tandskenor ändå att fungera?

Genomskinliga Invisalign-tandskenor är utformade för att flytta varje tand individuellt. Eftersom broarbeten sammanbinder två eller flera tänder kan det hända att genomskinliga tandskenor inte är effektiva. 

 

Hur kommer Invisalign-behandlingen att påverka mitt liv?
Kan någon se att jag använder tandskenorna?
Invisalign-tandskenor är praktiskt taget osynliga. Andra kanske inte ens märker att du har dem på dig, vilket gör att Invisalign-behandlingen integreras sömlöst i din livsstil. 
Kan jag ta ut mina tandskenor när jag behöver det?
Ja, du kan ta ut dina Invisalign-tandskenor för att äta och dricka samt för att borsta och skölja tänderna. Du kan ta ut dem för speciella tillfällen, t.ex. ett bröllop eller en jobbintervju, eller innan du utövar din favoritidrott eller spelar ditt favoritinstrument. Kom bara ihåg att bära dem 20 till 22 timmar om dagen för att uppnå bästa resultat. 
Finns det några restriktioner för vad jag kan äta under behandlingen?
Genomskinliga Invisalign-tandskenor är avtagbara, så det finns inga livsmedelsrestriktioner alls (hej popcorn!). För traditionella trådar och fästen finns det en lista med en lång rad av livsmedel som du tyvärr inte kan njuta av eftersom de kan skada eller fastna i din tandställning.
Är Invisalign-behandlingen smärtsam?

Invisalign-behandlingen flyttar tänderna genom att utöva mild, konstant kraft. Vissa människor känner tillfälligt obehag de första dagarna de har en ny uppsättning tandskenor på sig. Vanligtvis beskriver människor det som att det känns som "tryck", och det är helt normalt ‒ det är ett tecken på att dina genomskinliga Invisalign-tandskenor fungerar och förvandlar ditt leende. 

Kontakta din Invisalign-tandläkare om du har några problem eller upplever fortsatt obehag. 

Ibland när jag tagit ut mina tandskenor känns det som att tänderna sitter löst. Är det vanligt?
Ja. Allteftersom dina Invisalign-tandskenor gradvis flyttar tänderna till rätt plats omformas tandköttet runtom varje tand. Var noga med att prata med din Invisalign-tandläkare om eventuella problem. 
Kommer Invisalign-behandlingen fortfarande att fungera även om jag bara har mina tandskenor på mig medan jag sover?
Du måste ha dina Invisalign-tandskenor på dig 20 till 22 timmar om dagen för att få de resultat du önskar. 
Kommer det att påverka mitt tal när jag bär genomskinliga Invisalign-tandskenor?
Det kan ta ett par dagar för din tunga att vänja sig vid att ha dina Invisalign-tandskenor i munnen, och du kan läspa något. Detta bör emellertid upphöra ganska snart. 
Kommer det att uppstå fläckar på mina tandskenor om jag röker?
Vi avråder från att röka när Invisalign-tandskenor bärs eftersom detta kan orsaka fläckar på dem. 
Kan jag tugga tuggummi när jag har tandskenor på mig?
Nej, tuggummi kommer att fastna på dina Invisalign-tandskenor. Vi rekommenderar att du tar ut dina tandskenor före alla måltider och mellanmål, inklusive tuggummituggande. 
Kan tandskenorna lossna och falla ur munnen medan jag sover?
Det är mycket osannolikt att tandskenorna någonsin skulle falla ur munnen, oavsett vad du gör: sover, pratar, skrattar osv. Genomskinliga Invisalign-tandskenor är utformade för ha en åtsittande passform runtom dina tänder, så detta är obefogad oro. 
Jag gav mig iväg på en resa och glömde att ta med mig mina tandskenor. Kommer mina tandskenor fortfarande att passa?

Svaret beror på hur länge det har gått utan att du haft på dig dina Invisalign-tandskenor. Om det bara har gått en kort tid bör dina tandskenor fortfarande passa. De kan dock kännas lite obekväma. Om det har gått en längre tid pratar du med din Invisalign-tandläkare om din unika situation. 

 

Hur sköter jag mina tandskenor?
Vad är det bästa sättet att rengöra mina tandskenor?
Det bästa sättet att rengöra dina tandskenor är att borsta och skölja dem i ljummet vatten, och sedan använda Invisalign-rengöringskristaller eller speciella rengöringstabletter. Det är viktigt att du borstar tänderna efter varje måltid innan du sätter i dina tandskenor för att upprätthålla god munhygien. 
Om jag har matrester (t.ex. blåbär eller pastasås) i munnen när jag sätter i mina tandskenor igen, kan det uppstå fläckar på tandskenorna då?
Ja. Det är därför som det är viktigt att du borstar tänderna efter varje måltid innan du sätter i dina Invisalign-skenor i munnen igen. 
Vad händer om jag mister en tandskena, eller om en tandskena går sönder? Vad ska jag göra då?
Om du mister en Invisalign-tandskena, eller om en Invisalign-tandskena går sönder, meddelar du omedelbart det inträffade för din Invisalign-tandläkare. Din Invisalign-tandläkare kommer att samarbeta med dig för att se till att du håller dig på rätt spår med din behandlingsplan. Det kan innebära att du får ha på dig en tidigare eller din nästa uppsättning tandskenor. Det kan också innebära att beställa ersättningsskenor. 
Kan jag beställa ersättningsskenor direkt från ägaren av Invisalign-varumärket?
Alla tandskenor och retainrar måste beställas via din Invisalign-tandläkare eftersom de anses vara receptbelagda. Kontakta din Invisalign-tandläkare direkt om du behöver beställa ersättningsskenor. 
Vad händer när jag är klar med Invisalign-behandlingen?
Måste jag bära en retainer efter behandlingen för att förhindra att tänderna flyttar sig igen?
De flesta Invisalign-tandläkare rekommenderar att en retainer används när man är klar med tandregleringen, oavsett om den utförts med tandställning eller genom Invisalign-behandling, för att förhindra att tänderna gradvis flyttar sig tillbaka till sin ursprungliga position. Varje fall är annorlunda. Fråga därför din Invisalign-tandläkare om du behöver retainrar. 
Vilken typ av retainer ska jag använda?

Även om det finns många olika typer av retainrar rekommenderar vi Vivera-retainrar. Vivera-retainrar är speciellt utformade för användning efter Invisalign-behandling, och är tillverkade av ett egenutvecklat material2 som är 30 procent starkare än materialet från andra tillverkare av ledande varumärken för genomskinliga retainrar. Detta hjälper dig att behålla ditt nya leende.  

Dina Vivera-retainrar kommer att vara praktiskt taget osynliga och specialtillverkade enligt ett avtryck eller en skanning av dina tänder med hjälp av samma toppmoderna teknik som används för genomskinliga Invisalign-skenor. 

Hur mycket kostar Vivera-retainrar?

Kontakta din Invisalign-tandläkare för mer information om Vivera-retainrar eftersom priserna kan vara baserade på dina individuella behov. För alla beställningar av Vivera-retainrar medföljer en extra uppsättning i händelse av att du skulle mista en. 

 

Hur beställer jag Vivera-retainrar?
Du kan beställa Vivera-retainrar genom din Invisalign-tandläkare.
Hur länge måste jag bära mina Vivera-retainrar?
Din Invisalign-tandläkare kommer att ge dig specifika instruktioner om hur ofta du behöver bära dina retainrar. Normalt har du alltid på dig din första uppsättning. Därefter, beroende på vad din Invisalign-tandläkare rekommenderar, kan du gradvis minska tiden du bär dem fram tills att du bara har dem på dig under natten. 
Har du mist dina Vivera-retainrar? Inga problem.
Om du mist din sista uppsättning Vivera-retainrar, om de gått sönder, eller om du fått slut på dem är det bara att kontakta din Invisalign-tandläkare. De kan samarbeta med dig för att köpa en ny uppsättning Vivera-retainrar så att du kan fortsätta visa upp det där leendet! 
Loading...